
Render Nedir?
Render, iki boyutlu veya üç boyutlu resim, video, animasyon gibi modellemeleri ilgili bilgisayar yazılımlarından çıktı olarak üreten bir işlemdir.
Render alma kelime öbeği İngilizce rendering kelimesinden türetilmiştir bir bu işleme tam Türkçe olarak sunuş , işlemek, derlemek de diyebiliriz.
Render, tasarım sahnesinde yer alan objelerin, ışıkların ve yansımaların birbirleri ile olan etkileşimi sonucu ortamda yayılan ışık kümelerinin hesaplanması işlemidir. Render motoru sahnede yer alan, objeleri, efektleri, ışık ve kaplamaları tespit eder ve hesaplamaya buna göre başlar. Mesela ışık kaynağının konumunu ve hangi tarafa ışın gönderip, nerede gölge oluşturabileceğini hesaplayarak tasarımı en son haline getirir.
Render alma işlemi genellikle, video düzenleme veya oluşturma, animasyon işlemlerinde, bilgisayar oyunlarında ve özel efekt uygulamalarında kullanılır. Render alma işlemi, yapılan projeye göre birçok bilgisayar yazılımında kullanılır. Bu işlem kullanılan yazılımların tasarım esnasında daha iyi performans vermesini sağladığından büyük bir zaman ve maliyet tasarrufu sağlar.
Render Alma Neden Gereklidir ?
Tasarım yaparken kullanılan program içerisinde her ne kadar gerekli ışık kaplamaları, renk, obje gibi seçenekler yer alsa da bunlar elde edilmek istenen son görüntüyü yansıtmaz. Render işlemi sonrası tasarımı yapılan görüntü son haline gelmiş olur. Render alma işlemi, tasarım ve efekt programlarında tasarım yapılırken ışık, obje ve renkler en yüksek kalite veya kaplamaya sahip değillerdir. Çünkü tasarım yaparken gerçek zamanlı olarak tasarım sahnelerinin işlenmesi ve oluşturulması birçok bilgisayarın kapasitesinin üstünde bir işlemdir.
Bu sebepten tasarım son hale geldiğinde render işlemi yapılarak görüntü yüksek kalite ve kaplamalara sahip bir şekilde çıktı olarak elde edilir. Bu şekilde hem zamandan hem de bilgisayar maliyetinden tasarruf sağlar.
Render Çeşitleri Nelerdir ?
Render alma işlemi ikiye ayrılır: Ön İşleme ve Gerçek Zamanlı İşleme. Bu iki türün arasındaki en büyük fark ise hesaplama ve son görüntünün oluşturulmasındaki süre ve hızdır.
Gerçek Zamanlı İşleme (Real-Time Rendering)
Real-Time Rendering yani Gerçek Zamanlı İşleme, görüntülerin çok hızlı oluşturulduğu oyun ve interaktif grafik uygulamalarında kullanılır. Çünkü kullanıcı etkileşiminin yüksek olduğu video oyunları gibi ortamlarda gerçek zamanlı işleme gerekmektedir. Yüksek özellikli grafik kartlarının ve kod derleme hızı, real-time rendering işlemini geliştirmiştir.
Ön İşleme (Pre-Rendering)
Bu render çeşidi, sahnelerde hızın önemli olmadığı ortamlarda kullanılır ve bilgisayarın grafik kartı yerine çok merkezi çekirdek işleme üniteleri kullanılır. Pre-Rendering işlemi, daha çok görsel gerçekliğin ön planda olduğu, animasyon ve görsel efekt uygulamalarında kullanılır.
Bu render türleri için 3 farklı hesaplama tekniği kullanılır :
- Tarama çizgisi (Scanline)
- Işın izleme (Raytracing)
- Işınsallık (Radiosity)