29
Ağu

Animasyon Nedir?

Animasyon, üretim tekniklerinin ve kullanım alanının çeşitliliği nedeniyle kalıba sokulması zor bir sanat dalıdır.

Ancak bu sanatı genel olarak iki açıdan değerlendirmek mümkündür;

1- Hareket ve görüntü yaratmak için kullanılan teknikler açısından

2- Bir anlatım biçimi olarak

Teknik açıdan ele alındığında, animasyon veya “canlandırma” sanatının aslında her materyeli anlatım aracı olarak kullanabildiğini görürüz. Ancak bugün animasyon üretiminde yoğun olarak kullanılan belli başlı teknikler ve yöntemler şunlardır;

Cel/Geleneksel 2B Animasyon

Geleneksel veya 2 boyutlu animasyon olarak da adlandırılan bu teknik, hareketin kağıt üzerine kare kare çizilerek transparan asetatlara aktarılmasından dolayı “cel” animasyon olarak bilinir.

Günümüzde artık “cel” veya kağıt yerine çizimler bilgisayarda yapılabilmekte ve renklendirilmektedir. Ancak animasyonun temel prensipleri bu yöntemle, kare kare tasarlanarak belirlendiği için günümüzde temel animasyon eğitiminde yer sahibidir. Bu tekniğe örnek olarak Triplettes de Belleville filmi gösterilebilir.

Cut-out animasyon

Karakterlerin ve objelerin parçalarının ayrı ayrı hareket ettirilmesi tekniğine verilen isimdir: değişik estetik stillere adapte olabilen bu tür, geleneksel 2B animasyona göre daha hızlı üretilebilmesi bakımından bir çok televizyon dizisinde tercih edilen bir teknik olmuştur.